Osobní odběr v Zásilkovně máte vždy zdarma! Doprava na adresu za 25,- Kč!

Leknín – krásná vodní rostlina, která umí zpomalit, omladit i inspirovat

Přestože byl leknín využíván a uctíván již ve starověkém Egyptě, dnes je léčivkou spíše opomíjenou. To proto, že je málo prozkoumán, přitom vykazuje určité toxické účinky a měli bychom jej raději užívat střídmě a krátkodobě.

S leknínem se setkáváme v okrasných jezírkách, ale leknín bílý roste u nás i v divoké přírodě. I když již spíše sporadicky a je chráněnou rostlinou. Zajímavostí je, že má z celosvětového pohledu velice široké rozšíření. Nevybírá si a roste na jihu i na severu. Nesvědčí mu pouze extrémně vysoké a extrémně nízké teploty.

Pro léčivé účinky jsou využívány oddenek a květ leknínu

Květy a oddenek leknínu obsahují účinné alkaloidy, především nufarin a glykosidy, kam pak patří například nymfalin. Leknín byl v historii považován za symbol života. Přitom jeho účinky jsou zejména utlumující. Utlumuje centrální nervovou soustavu a působí jako sedativum. Napomáhá proti bušení srdce a srdeční arytmii, protože působí jako kardiosedativum. Zmírňuje pohlavní podrážděnost a sexuální choutky, proto je považován za anafrodisiakum. K tomu všemu je též účinným antiepileptikem, takže dokáže pomáhat při epilepsii.

Leknín v přírodní kosmetice

Své využití má leknín rovněž v přírodní kosmetice, kdy se výtěžek z něj používá pro ochranu a výživu pokožky. Má anti-ageing efekt, chrání kůži před předčasným stárnutím, obnovuje kožní buňky a reaktivuje omlazující procesy.

Leknín však inspiroval i nanoprůmysl

Už jste slyšeli o efektu lotosového květu? Podívejte se někdy na lotosový květ. Vynoří se nad hladinu, obvykle z nánosu bahna, přitom jeho povrch je nádherně čistý a bez jediného zbytku bláta. I voda, která následně na květ padá, se rychle skutálí po povrchu květu, a ten je ihned suchým. Tento efekt, nazývaný jako efekt lotosového květu, lze pozorovat nejen na povrchu leknínového květu, ale i na povrchu jeho listů. Pokud byste se na jejich povrch podívali pod mikroskopem, zjistíte, že obsahuje obrovské množství tenoučkých mikrohrbolků. Jsou vysoké pouhou jednu miliardtinu metru. Právě ony chrání povrch květu a listu před usazování nečistot a jsou základem chemické větve nanoprůmyslu, která se specializuje na impregnaci a ochranu povrchů.

Leknín najdete i v tradiční kosmetice německé značky Cosnature. Jedná se o přírodní a zároveň cenově dostupnou kosmetiku.

omlazujici-leknin-v-prirodni-kosmetice-cosnature